Zapylanie pomidorów – trzmiele naturalna metoda
Zawiązywanie owoców pomidorów następuje wskutek zapylenia w pełni rozwiniętych pylących kwiatów lub też na skutek stosowania odpowiednich substancji wzrostowych. Wszystkie gatunki pomidorów są samopylne, dlatego do zawiązania owoców nie potrzebują owadów. W uprawach polowych w procesie zapylania pomaga wiatr i pszczoły. Jednak w szklarniach i tunelach pojawia się problem ostatnich czasach jednak do zapylania kwiatów pomidorów uprawianych pod osłonami, a zwłaszcza w szklarniach, coraz częściej wykorzystywane są trzmiele. Zwiększa to stopień zawiązywania owoców niezależnie od warunków panujących w szklarni i poprawienie ich jakości ,mniej jest karbowanych, owoce są lepiej wypełnione, twarde, z mniejszą ilością pustych przestrzeni wewnątrz. Trzmiele wprowadza się do obiektów w czasie otwierania się pierwszych kwiatów pomidorów. Aby osiągnąć dobra aktywność zapylającą trzmieli, trzeba regularnie kontrolować ule i sprawdzać żywotność tych owadów. Potrzebę uzupełnienia liczby aktywnych trzmieli w obiekcie określa się na podstawie procentu zapylonych kwiatów. Kiedy zapylenie kwiatów pomidorów spada poniżej 95%, wymagane jest uzupełnienie populacji trzmieli do zapylania. Wstawia się wówczas do szklarni tak zwane ule pomocnicze. Skuteczność zapylania pomidorów przez trzmiele zależy od stopnia rozwinięcia kwiatów i aktywności tych owadów. Zapylenie nie następuje, gdy kwiaty są zamknięte, lub za mała jest ilość pyłku, czy nie ma warunków do jego kiełkowania. Bardzo często, pomimo dobrego zapylenia, naturalnego (przez trzmiele) lub sztucznego przy pomocy różnych substancji zapylone kwiaty i zawiązki pomidorów opadają. Najczęściej spowodowane jest to słabą intensywnością światła i nieprawidłowym odżywieniem roślin. Niedostrzeganą często przyczyną osłabienia kwitnienia i braku wyrównania owoców jest nadmierne obciążenie roślin owocami. W warunkach amatorskich zapylenie kwiatów pomidora możemy osiągnąć poprzez zwyczajne delikatne potrząsanie krzaczkami pomidorów. Jak wdać każda metoda zapylania jest dobra aby osiągnąć dobre plony i smakować te zdrowe owoce.