Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Papryka słodka

Papryka słodka
Alicja

Papryka słodka stanowi bogate źródło wartości odżywczych. Zachowuje je ona nawet pod wpływem obróbki termicznej w postaci duszenia pieczenia. Dlatego tak samo wartościowa będzie ona jedzona surowo ja i w przetworach czy potrawach. Świeża papryka zawiera sporo witaminy C. Sproszkowana papryk słodka poprawia natomiast trawienie oraz pobudza apetyt. Nie są to jedyne dobroczynne wartości papryki. Sprzyja ona również długowieczności, chroni organizm przed działaniem szkodliwym wolnych rodników i jest bogatym źródłem beta karotenu, witamin z grupy B, potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Papryka słodka działa szczególnie w przypadku zwalczania astmy, przeziębień i anginy. Korzystnie wpływa na miażdżycę, przeciwdziała zaćmie.

Papryka słodka posiada również spore zastosowanie w kuchni. Dzięki bogactwu smaków, które sięga od łagodnych, po słodkie i ostre, możemy wybrać ulubiony gatunek i dobrać go wedle naszych preferencji smakowych. Ta przyprawa cieszy się sporym powodzeniem w kuchni węgierskiej, meksykańskiej i indyjskiej. Idealnie wzbogaca smak mięsa, drobiu i ryb. Dobrze skomponuje się również jako dodatek do sałatek i zup. W tej roli lepiej sprawdzi się papryka sproszkowana, która otrzymana została z wysuszonych i zmielonych owoców papryki. Pochodzi ona z obszarów Ameryki Środkowej oraz Północnej. Biorąc to wszystko pod uwagę, wcale nie dziwi popularność tego warzywa pochodzącego z Ameryki Północnej.