Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Szef kuchni – kursy gastronomiczne

Szef kuchni – kursy gastronomiczne
Tuśka

Szef kuchni to właściwie najważniejsza osoba w restauracji. Restauracja bez dobrego szefa kuchni nie jest w stanie poprawnie funkcjonować. Zawód szefa kuchni jest bardzo często niedoceniany. Początkujący restauratorzy na stanowisko szefa kuchni przyjmują często przypadkowe osoby w ulicy. Kandydaci, którzy starają się o stanowisko szefa kuchni nie mają zwykle bladego pojęcia o specyfice tego zawodu i ilości obowiązków, które powinny wypełniać. Znaleźć wspaniałego szefa kuchni nie jest łatwo. Ci, którzy wyróżniają się pośród konkurencji są zawsze rozchwytywani. Doskonały szef kuchni nie musi szukać pracy, to praca szuka go sama. O najznamienitszych szefów kuchni biją się restauracje na całym świecie. Największe restauracje swoją sławę zawdzięczają właśnie szefom kuchni. Szef kuchni ma bardzo dużo obowiązków, a tak naprawdę musi sprawować pieczę nad całą restauracją. Jest to osoba zarządzająca kuchnią i w jakimś sensie też salą. Podlegli szefowi kuchni kucharze muszą słuchać jego poleceń. Szef kuchni oprócz wiedzy o kulinariach powinien posiadać wiedzę na temat zarządzania personelem i umiejętnie wydawać polecenia. Podlegli szefa kuchni powinni czuć wobec niego respekt i go szanować. Na szefie kuchni ciąży wielka odpowiedzialność, to on odpowiada za wszystkie dania, które wychodzą z kuchni. Szef kuchni to osoba, która zamawia produkty potrzebne do gotowania. Często samodzielnie robi też zakupy. Tego najważniejszego kucharza w restauracji powinno cechować wyśmienite wyczucie smaku, umiejętność łączenia niebanalnych przypraw i ciągła chęć rozwoju. Kucharz nigdy nie powinien spoczywać na laurach, jego obowiązkiem jest ciągły rozwój i udoskonalanie swojego warsztatu. Szef kuchni to osoba, która bardzo dobrze zarabia. Warunki pracy szef kuchni nie są łatwe. Mimo urządzeń klimatyzacyjnych w kuchni jest zazwyczaj bardzo ciepło, a unosząca się para wodna sprawia, że powietrze jest bardzo wilgotne. Wszystkie prace w kuchni obywają się w szybkim tempie. więc kucharze muszą mieć dobrą kondycję fizyczną. Coraz więcej szkół organizuje kursy na szefa kuchni, na których uczą się o specyfice tego zawodu.